Nutritionskalkylator
1. Fyll i patientdata och ev kalorimetrivärde 2. Klicka och välj nutritionsnivå i dropmenyn för att erhålla nutritionsmål 3. Välj önskad nutritionsform och tillförseltakt i ml per timme. Värdera vätsketillförsel inkl läkemedelsvätska! 4. Granska erhållen kalori- och proteinmängd i vald nutritionsform och värdera mot nutritionsmålet. Justera vb. 5. Ersätt kristalloida och kolloida förluster separat. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Datum | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Namn | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Födelseår | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
EMPTY | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
EMPTY | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
EMPTY_ROW | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SECTION | 1. Patientdata | EMPTY | EMPTY | 2. Nutritionsmål | EMPTY | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Uppmätt längd (cm) | EMPTY | Nutritionsvikt (kg) | kcal/kg/d | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ankomstvikt (kg) | EMPTY | IBW | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
BMI (kg/m2) | EMPTY | BMI-justerat IBW | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nutritional risk score | EMPTY | % av kalorimetri | kcal/d | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indirekt kalorimetri (kcal) | EMPTY | Nutritionsmål kalkylerat | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
EMPTY | EMPTY | Nutritionsmål kalorimetri | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
EMPTY_ROW | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SECTION | 3. Vätsketillförsel | EMPTY | 4. Energitillförsel | 5. Proteintillförsel | |||||||||||||||||||||||||||||||||
HEADER | ml/h | ml/d | ml/kg/d | kcal/d | kcal/kg/d | g/d | g/kg/d | ||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | Propofol 20 mg/ml | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | Nimotop | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | Läkemedelsinfusioner m glukos 5% | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | Läkemedelsinfusioner u glukos | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | LM-dropp m glukos 5% | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | Kristalloid vätska inkl LM-dropp | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
HEADER | Antal/andel av portion | kcal/d | kcal/kg/d | g/d | g/kg/d | ||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CALC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SECTION | EMPTY | (Energitillförsel) | (Proteintillförsel) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
HEADER | ml/h | ml/d | ml/kg/d | kcal/d | kcal/kg/d | g/d | g/kg/d | ||||||||||||||||||||||||||||||
TOTAL | Totalt | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOTAL | BMI-justerat IBW | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-4 .column-6 | Ange hela årtalet (4 siffror) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-8 .column-2 | Fyll i längd (cm) och vikt (kg). Se BMI nedan! Fyll i energiförbrukning uppmätt med indirekt kalorimetri. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-9 .column-2 | Gissa inte! Fråga patienten, kolla narkoskurva, eller var snäll och mät! | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-10 .column-2 | OBS! Använd patientens utgångsvikt! Annars förfelas BMI-uträkningen pga tex inflammatoriskt ödem. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-11 .column-2 | WHO:
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-12 .column-2 | NUTRITIONAL RISK SCORE (0-7p)
| maxWidth=500 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-12 .column-3 | Riktlinjer för start av total och kompletterande parenteral nutrition (Supplementary Parenteral Nutrition= sPN) hos kritiskt sjuka:
| maxWidth=550 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-13 .column-2 | OBS! Ej tillförlitligt om FiO2 > 60-70%. | maxWidth=300 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-8 .column-5 | Välj nutritionsnivå. Rekommenderat mål för energitillförsel per kilo och per dygn kalkyleras. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-9 .column-5 |
| maxWidth=450 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-10 .column-5 |
| maxWidth=320 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-11 .column-5 |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-14 .column-5 | Mer tillförlitligt vid obesitas. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-16 .column-2 | Välj närings- och vätskeinfusioner. Fyll i dropptakt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-16 .column-6 | Energiinnehåll räknas ut i vald nutritionstillförsel | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-16 .column-8 | Proteininnehåll räknas ut i vald näringstillförsel | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-18 .column-2 | Fresubin orginal / Isosource / GI control: Använd multipler av 20 i infusionshastighet, dvs 20-40-60 ml/h i uppstarten. Fresubin 2 kcal HP: Starta med 20 ml/h dag 1. Andra dagen anpassas tillförsel efter nutritionsnivå. I nästa steg ökas hastigheten efter nutritionsnivå och kalorimål. Höga retentioner eller kräkningar skall behandlas aktivt med 1) Primperan 2) Naloxon i sond 3) Relistor, samt laxering, och först i sista hand skall tillförseltakten sänkas eller avbrytas. Efter 1 dygn med full EN och ingen planerad åtgärd, byt till clinfeedingsond. | maxWidth=370 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-19 .column-2 | Tips!
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-31 .column-4 | Anges som antal, alternativt del av 1. Tex 0.5 är en halv portion. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-32 .column-2 | Kalkylatorn har inte tagit hänsyn till vätskeinnehåll i dessa matportioner, men de skall förstås tas med när vätsketillförsel planeras! | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
TOOLTIP | .row-38 .column-5 | Rek: 30-40 ml/kgIBW/d Ersätt i första hand kristalloida förluster med RA. |